Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2013 22:54 - Към всички учители!?!! И защо търпите отстраняването на учителя Христо Данев?
Автор: makont Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12805 Коментари: 43 Гласове:
65


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     "Участниците в клипа заявиха, че доброволно са се снимали в популярния танц, в който всеки трябва да танцува по шантав начин и да е облечен с ексцентричен костюм."

        Никога не съм си позволявала дословно да цитирам някой без да вложа и капчица от моята емоционалност, но днес, просто не издържах. Къде сте учители, които обичате своите учинеци. Къде сте? Имам син в 10-ти клас и знам колко обичаха учителя си по история. Нестандартен млад човек. Е, махнаха им го. Сега никой не учи по история.

     "Интелигентността е порок – в това за пореден път ме убеди порицанието, което отнесе учителят по английски Христо Данев. Ръководството на Гимназията с хуманитарен профил „Св.св Кирил и Методий“ принуди 33-годишният преподавател да подаде оставката си след танца „Харлем шейк”, взривил интернет пространството. Нищо, че „Харлем шейк” се танцува от Кралския национален балет, Бербатов, младежи от всякакви националности и движенията (със сексуални намеци) са същите като в нашенския клип. Извън него не по малко секс се натрапва от телевизионните предавания, от клиповете на попфолкдивите, от филмите, та даже от рекламите в най-гледаното телевизионно време.

       Проблемът с Данев е в различността. В различния начин на преподаване, в различния стил на поведение и най-вече – в различния стил на общуване с учениците. Това е разковничето на проблемът с Данев. Защото при другите учители общуване липсва. Има преподаване на урок, затваряне на дневник, недоволство от дисциплината на децата ни на родителски срещи и толкоз. Възприемани са като бройка, правеща делегирания бюджет на училището.

        Данев разби представите им за преподаване и поведение, което откровено ги е дразнело и „Харлем шейк” е бил удобният аргумент да го накарат да кротува. Той обаче отказа да бъде сив и скучен и подаде оставка. Децата го искат, колегите му – не. Двете страни правят успоредно подписки „За“ / „ Срещу“ Данев. Самият той заяви категорично, че не би се върнал в школото. И има резон. Заради децата си струва, но колегите? В интервю за национална телевизия младият учител заяви: „Аз ще преподавам английски, това винаги съм искал да правя. Обичам децата, желая им успех и гордо вдигнати глави.“

       Тъкмо „гордо вдигнатите глави“ дразнят персонала в школото, защото нито един негов колега не се обяви в защитата му.

        Данев възпитава децата ни в това да бъдат успешни и със самочувствие, каквито трябва да бъдат. Колегите му – очевидно не. На какво тогава възпитават? НА КАКВО?

          Коментари във Фейсбук отвеждаха към разликата в поколенията. Категорична съм, че става дума за методика на преподаване, за модел, актуален в белите страни, част уж от които сме, ама - не. Там игровият модел е основен и доминира над обикновеното учебникарско преподаване. Това Данев е разбрал и усвоил брилянтно. В извънработно време е водил учениците си на театър, коментирали са след това представлението, тичал е с децата на Гребната и са говорили помежду си на английски. Колко учители го правят?

           На клипа с „Харлем шейк” се виждало, че ученици пушат. Нима в училището не знаят явките за пушене? Или се правят, че не знаят, защото е запечетано в клипа? Поне в три училища ще ви ги кажа, без да съм проверяващ експерт от РИО на МОН или РЗИ. Защото ми втръсна да чувам от „нормалните учители“ какви са децата ни - недисциплинирани, арогантни, необуздани. Защо са естествени, когато са с Данев?...

 

          Тези дни се изписа много. Ако бях директор на училище, сега, не – ВЕДНАГА щях да предложа работа на Христо Данев в моето школо. Защото интересът към училището се отключва с пример. Тогава е заразен.

 

АВТОР: ОГНЯНА ГЕНЕВА


     Моят коментар: Децата се кефеха и биха последвали своя учител до края на света. Ако обичате децата, на които преподавате, би трябвало да започнете де ги разбирате, да играете техните танци, да разнищвате техните проблеми, да живеете техния живот, въпреки ниската заплата. Някои го могат, но ги уволняват.



 

 

       




Гласувай:
67



1. radosslav - Подкрепям
11.03.2013 23:48
Подкрепям
цитирай
2. martiniki - така е,
12.03.2013 06:29
вчера си говорехме вкъщи точно за това - ако се осмелиш да покажеш, че може и другояче си аут. Абе кой си ти бе, че ще разчупваш модели, "работили" години? Статуквото е страшно. Това си е все същия стар свят, който не желае да приеме нови модели, в който и век да сме. Децата са твърде информирани, интернет им дава възможност да следят всичко, което ги интересува и на тази крехка възраст това често се оказва острие - те си мислят, че знаят всичко повече от нас на техните години. Трудни са за достъп, надсмиват се над всичко, знам го, защото всеки ден общувам с децата си - седми и десети клас. Този човек е успял да се сближи с цели класове - е как да го оставят така безобразно да фриволничи, че и харлем шейк, моля ви се- системата тутакси го отхвърля. Белите врани винаги са били нежелани (чак името му ми звучи възрожденски).
цитирай
3. анонимен - Консерватизмът
12.03.2013 06:47
и посредствеността са взели връх във всички среди и нестандартният човек не може да се впише в ситуациите. Бяла врана е.
цитирай
4. scarlety - Майче,
12.03.2013 09:20
имах нестандартна учителка по английски в езиковата навремето. Позволяваше си за пренебрегва скучния учебник и да ни кара да четем и коментираме "Форсайтови" и "Джейн Еър", Кронин и Джером К. Джером. Беше ни купила книгите сама?!! Бяха чудесни часове.Всеки, който не е имал щастието да има такъв нестандартен учител е загубил много.но интелигентността, различността и смелостта се наказват. Това е положението!
цитирай
5. jabalka - Ех, Маконт! Права си! Абсолютно!
12.03.2013 09:22
Ако се изхвърляха от сцената всички велики постановки в които, чрез спектакъл, филм, зрителя бива провокиран към размисли- то къде щеше да бъде филма - "Рим" на Ф. Фелини и много други Големи произведения на изкуството или някой ще каже, че изкуството не обучава , че изкуството не налага модел...?! :)) Всички видове изкуства са възприятия на сетивата ни и обучават човека- всеки е чувал израза - " На каквото не успееш да научиш детето си, Живота ще го научи!"
Е, в този случай - живота ни учи , че всеки може да избере провокацията като форма на изява на своят артистичност, позиция, или идея за света, но трябва да има свободата и куража да я заяви категорично, и да я отстоява...това цената, която трябва да бъдеш готов да заплатиш!
Поздрави за позицията Маконт!
цитирай
6. makont - Ще споделя нещо с Вас, преди 7-8години моята приятелка уреди някаква екскурзия
12.03.2013 09:42
с ученици в Италия-Венеция, Падуа и Верона. Беше включен и един прекрасен лунапарк- Гардиън ленд. Обаче, учителките ги страх да се пуснат на всичките съоръжения. Нали се сещата кой измоли от учителското тяло да ми поверят децата и цялата група хукнахме да опитаме от всичко. Няма да Ви казвам как стисках зъби и се молех на влакчето на ужасите да оцелея, защото си беше страшничко, но се качих, бях поела ангажимент и трябваше да съм с децата. Накрая на тура ми трепереха краката от ужас, но всички деца бяха доволни, учителките също, все пак за това бяха довели децата тук. С децата трябва да се работи с любов, трябва да слезеш на тяхното ниво, да погледнеш с техните очи. Тези деца тогава бяха най-щастливите на света, нямате си представа как им бяха грейнали очичките, как се щураха около мен, как жужаха. Аз също бях щастлива, детето в мен се позабавлява юнашки, една част от неизживяното детство си го изживях, въпреки годините, беше приказно. Хубав ден на всички!
цитирай
7. sestra - Твоят коментар е много точен,
12.03.2013 09:47
докато целият текст е хем разводнен, хем пресолен. Кой нормален човек подкрепя тази директорка и глупавото и решение. Нещо се е объркала. Особено ме дразни думата различен за този човек. Ако следваш сърцето си като него, ти си просто ти и в една нормална среда това не дразни и не пречи никому. И аз съм даскал и вчера позволих на децата да заснемат същото, защото намирам тази вълна полезна. Години децата ни тровят очи и съзнание с ужасяващо тъпи клипчета, ужасяващо кичозни и ужасяващо далеч от закони и правила за правене на тази форма. Харлем шейк е идея с гениално прост сценнарий.
цитирай
8. анонимен - Абсурдна ситуация.
12.03.2013 11:27
Поздрави, Майче. ;)
цитирай
9. vostroto - Хм. . . Аз пък не мисля, че на подобни ...
12.03.2013 11:41
Хм... Аз пък не мисля, че на подобни танци мястото им е в училище. Както мисля, че е и пресилено да се уволни учител заради един танц. Прилича на превантивна мярка.
Добре, хубаво, нека има нестандартни, и новаторски решения за усвояване на учебния материал, а учениците освободени, разкрепостени, и т.н, но всяко нещо трябва да си знае мястото, и границата, защото едно води до друго, и лесно може да настане хаос.
От този случай и двете страни трябва да си вземат поуки, защото мисля, че и двете страни са прекалили.
цитирай
10. stela50 - Здравей, Майче ...
12.03.2013 14:11
Не мисля, че имаше проблем и причина за толкова
драстични мерки, коментари, подписки и протести.
Изчетох много и различни мнения, представеното
от теб е може би най - точно и премерено написано.
Но цялата тази история може би си има и положителна
страна - Хуманитарната гимназия, както си я наричаме
е най - старото средно училище в Пловдив, някой беше ли
чувал за нея извън града, наистина има богата история
и културни традиции, имам особен сантимент към нея
по ред причини, въпреки че не е моето училище...
Правила съм постинги, мога да пиша много, но ето,че за нея
вече знае цяла България. Не мисля обаче, че старата гимназия
трябва да върви напред по старому. Дори и да приемем,
че танцът в двора на самото училище е прекалено освободен,
не ми се ще да употребя думите, с които беше анатемосван
и квалифициран, дори и децата малко да са прекалили, заразени
от настроението в играта, въпреки това ръководството трябваше
да се съобрази с новото мислене, откритост и спонтанност
на учениците, да прояви разбиране към младия учител,
който е техен бивш ученик, да му се доверят, да му повярват ...
Искам само да добавя, че Христо Данев освен, че е преподавател
по призвание, е прочел толкова много книги - стойностна литература,
с което не могат да се похвалят много учители. За това гарантирам.
А какво значи различен, може би другите са различни, гости на това
време ... И не е истина, че младите бягат от учителската професия,
просто не ги искат - страхуват се от новото, а ако открият при интервюто
ум, творчество, любов към предмета и нестандартно / според тях /
мислене - ги карат бързо да забравят за това място. И за това гарантирам...
За съжаление е така ...
Извини ме, но съм близо до кухнята на събитието ... и съм пристрастна .

цитирай
11. ka4ak - Мая,смятам че е по просто!:)
12.03.2013 18:11
Нека всеки се замисли,кои учители си спомня!:)))
Усмихната вечер!:)))
цитирай
12. mt46 - Така е,
12.03.2013 19:04
защото образователната ни система е бюрократична, закостеняла, повечето директори и учители са "коне с капаци"... :)
цитирай
13. josarian - Плесенясали консерви,
12.03.2013 19:28
това са тия, дето махнаха учителя. Както и повечето изкукали даскалици - застинали във времето мумии.А клипа е готин, наистина.
цитирай
14. tota - Мая,
12.03.2013 20:27
Допада ми позицията на авторката и твоята позиция. Подходът към това, което се случи можеше да бъде друг. Аз не харесах клипа. Нима това трябва да танцуват нашите деца? Но, мисля, че реакцията не биваше да е спонтанна, а от случилото се да се направят изводи? И да се реши какво да се промени, за да е интересно на децата в училище. Да се подкрепи младия учител, който несъмнено има подход към децата, да намерят онези форми, които да съответстват на традициите ни и на новото.
Не са виновни учителите. Не ги корете. В предишните години те непрекъснато бяха проверявани, а в последните, с влизането на синдикат"Подкрепа" - до съсипани. Във всяко училище има няколко синдиката - КНСБ,СБУ, НУС, КТ"Подкрепа", "Промяна". Нима това е нормално? Всеки учител се опитва по някакъв начин да защити мястото си. Вместо учителят да е държавен служител, да е защитен и да работи спокоен.
Не е лесно да си учител, особено в днешното време. Нека не съдим.
Допълвам с един коментар от обсъждане: " Българският учител е подложен на непрекъснат психологически тормоз от страна на родителите, които не подкрепят своите деца, които не подкрепят своите учители. 51 процента от децата в класната стая са без пълни семейства, 12 процента от децата в класната стая живеят при бабите и дядовците, тоест, те са самотници. И понеже нямат семейства, няма кой да те изслуша в семейството, няма кой да им даде топлина. Съответно всичко това отива върху учителя. Учителят не може да бъде и учител, и майка, и баща и абсолютно всичко."
И да не забравяме, че това е ГХП "Св. Св. Кирил и Методий". Познавах прекрасни учители - педагози. Не смятам, че нещата са се променили толкова много.
цитирай
15. penchoan - Такива учители - хулигани и чалг...
12.03.2013 21:31
Такива учители - хулигани и чалгаджии нямат място в българско училище. Да ходи в Америка да преподава Харлем шейк.
цитирай
16. injir - Истината е винаги някъде по сред...
12.03.2013 22:08
Истината е винаги някъде по средата.
цитирай
17. valeska - Моят учител по български език и л...
13.03.2013 13:22
Моят учител по български език и литература беше нестандартен и аз ще го помня цял живот. Той ни учеше, но и разкриваше пред нас нещата от живота, неговите часове бяха незабравими. Поздрав!
цитирай
18. makont - Здравейте, съжалявам, че не мога да отговоря индивидуално на всички коментари,
13.03.2013 15:04
но сърдечно благодаря за изказаното мнение. Само искам да споделя, че не обвинявам в никакъв случай учителите и този човек е един от малкото, който успя да изкара децата да се забавляват, да ги отстрани от компютрите за един танц, да бъдат навън, за да играят, дори и този странен танц. Да кумуникират помежду си наживо, а не в нета. Да са щастливи, защото танцът е емоция, разтоварване от напрежението, установяване на контакт истински, чрез движенията на тялото, чрез усмивката. Само за това би трябвало да получи адмирации, а не наказание.
цитирай
19. ckarlet - Напълно подкрепям и споделям на...
13.03.2013 19:57
Напълно подкрепям и споделям написаното от теб, Мая!
Поздрави!
цитирай
20. tota - И мнение от сайта на Пловдив 24 на althaeae
13.03.2013 22:13
Много разбират всички, много знаят. Нека да станат директори, да отговарят за огромно училище и 1000-1500 деца, тогава да видим как ще реагират в ситуация и какви решения ще вземат. Освен всичко друго, нещата явно съвсем не са такива, каквито ги представиха телевизиите. Все танцът им е в устата, не това, че е прекрачена граница на благоприличие, за каквато всяко училище се бори. Как мислите , че би реагирало друго ръководство? Ще каже "Браво, супер, така трябва да се кълчат всички учители!"....? Само за това става дума и не за друго като система и докъде сме я докарали с образованието. Има много просташки коментари и те са лишени от смислено съдържание, а най-грозното е, че хора, със сигурност ходили някога на училище, обиждат с всякакви имена учителите. А забравят, че те също са родители и да казваш на учителите, че са такива и такива, е все едно да го казваш на родителите си... Отвратително. Кой ви научи да пишете, на училище ходихте ли, защо не го напуснахте, ако сте толкова смели и недоволни? Ситуацията е много грозна и хората я правят такава. И как бихте се почувствали, ако обиждат майка ви така, както обиждате учителите и директорите? Коментарът и спорът са безполезни оттук нататък.

Read more: http://news.plovdiv24.bg/421092.html#ixzz2NS78dLrE

Очевидно повечето коментиращи бъркат освободеността и свободомислието, сближаването с учениците с това в клип да се показва как се правят с*ирки. Вероятно пишещите родители биха искали утре да видят децата си на една такава пейка, правещи същото... Има граница, която в клипа е прекрачена, и ако никой не я вижда - толкова по-зле. И няма нищо общо с това учителят да е модерен и да е приятел на децата. Но да наричаш с вулгарни думи учители и директори, сякаш теб не са те научили да пишеш същите хора, е просташко и не говори за висока култура. И е напълно нормално на учениците всичко да им е забавно и смешно и да не виждат къде са границите. Ако учителите се клатеха всички по клипове така неистово, обществото с големите си уста щеше да каже - Не, така не може, що за откачалки имаме за учители? Ето защо е добре да се помисли преди да се говори много. Съвсем естествено е на ръководство на учебно заведение да не му хареса съдържанието на неприлични сцени. Ако танцът не показваше с*ирки и беше на Гребната база - всичко може би щеше да е наред... Но случаят не е такъв. Да се клатиш като в Х-филм в двора на училището, в което са били Вазов, Дебелянов и други големи българи, е абсолютно неприемливо! И тук става дума само за това, а не за системата и нейното необходимо реконструиране и т.н. и т.н. ...., което всички искаме, но никой министър не е започнал издъно!

Read more: http://news.plovdiv24.bg/420424.html?shuser=62926#ixzz2NS84m311

цитирай
21. mariniki - имаше на времето ...
13.03.2013 23:43
един такъв филм... На учителя с любов...
и беше много хубав... там учителят остана при децата..
цитирай
22. makont - Да, Тота, това е другата гледна точка. Винаги има две страни и винаги има
14.03.2013 08:13
субективен момент. Интересно какво подсъзнание трябва да имаш, за да видиш в тези движение с..ки. Момченцето на пейката прилича на кученце, което лае, примерно. Просто съзнанието е изкривено. Ние не приемаме нищо, което от нашата гледна точка е неприлично. Аз видях възторжените деца, които играят и учителят, който е с тях. А под субективен момент имам впредвид, че очевидно този креативен учител не се харесва на по-възрастните колеги и ето удобен момент да бъде изхвърлен зад борда. С децата трябва да се рабти, да се говори непрекъснато. Те сами напипват границата, но едно трябва да се знае, ТЕ НИКОГА НЯМА ДА ПРИЕМАТ НАШИТЕ ГРАНИЦИ ЗА МОРАЛ, те са други и ние трябва да се опитаме да ги разберем, а не да заклеймяваме тези, който са намерили път към тях. Поздрави!
цитирай
23. tota - субективен момент. Интересно к...
14.03.2013 19:38
makont написа:
субективен момент. Интересно какво подсъзнание трябва да имаш, за да видиш в тези движение с..ки. Момченцето на пейката прилича на кученце, което лае, примерно. Просто съзнанието е изкривено. Ние не приемаме нищо, което от нашата гледна точка е неприлично. Аз видях възторжените деца, които играят и учителят, който е с тях. А под субективен момент имам впредвид, че очевидно този креативен учител не се харесва на по-възрастните колеги и ето удобен момент да бъде изхвърлен зад борда. С децата трябва да се рабти, да се говори непрекъснато. Те сами напипват границата, но едно трябва да се знае, ТЕ НИКОГА НЯМА ДА ПРИЕМАТ НАШИТЕ ГРАНИЦИ ЗА МОРАЛ, те са други и ние трябва да се опитаме да ги разберем, а не да заклеймяваме тези, който са намерили път към тях. Поздрави!


Мая, съгласна съм с теб, но медалът има винаги две страни. Тъжен е фактът, че няма приемственост между поколенията във всички области на обществото ни, не само в образованието.
Опит да разреши създалата се ситуация от преекспонирания клип е направил и омбудсмана в Пловдив. Отразила го е репортер:

http://reporter.blog.bg/novini/2013/03/14/ombudsmanyt-na-plovdiv-vryshtaneto-na-uchitelia-s-harlem-she.1064223
цитирай
24. makont - И резултатите на учениците от външно оценяване,
14.03.2013 19:39
на които е преподавал г-н Данев са много добри. Очевидно умее да накара децата да учат по неговия предмет. Сигурно и това уронва престижа на гимназията???
цитирай
25. hristo27 - Оправихме доходите, оправихме ...
15.03.2013 11:11
Оправихме доходите, оправихме икономиката, оправихме културата и ЕТО - един "лош" учител на хоризонта!
Господа управници, това да не е килийно училище, та всички ученици да гледат умно и с конски капаци???
цитирай
26. gwendoline - Това е отражение на отчайващия ни селски манталитет и невежество.
15.03.2013 11:11
Пожелавам на директорката един ден на нейното място да седне същия този набеден Различен.
цитирай
27. faktifakti - Така се деформират децата, още от училищната пейка.
15.03.2013 13:09
И после стават послушен народ.
цитирай
28. joysii - Такива учители - хулигани и чалг...
15.03.2013 14:05
penchoan написа:
Такива учители - хулигани и чалгаджии нямат място в българско училище. Да ходи в Америка да преподава Харлем шейк.

==============
Пенчооо,Пенчо, той учителят ще отиде в Америка. даже вероятно съвсем скоро. НО И НАШИТЕ ДЕЦА ще отидат там.
А тук ще останат само задръстеняци и смотаняци.
Ужасно съжалявам,че един млад и обичан учител трябва да напусне мястото където работи с любов и желание.
цитирай
29. joysii - Директорът, който е уволнил този ...
15.03.2013 14:08
Директорът, който е уволнил този учител е пълен гьон.
Ако всички учители намираха така общ език с децата, бяха съпричастни с проблемите им и ги обичаха, нашето образование щеше да процъфтява.
Хубав постинг, Маки!
цитирай
30. makont - И така оправени ще си ходим,
15.03.2013 16:52
hristo27 написа:
Оправихме доходите, оправихме икономиката, оправихме културата и ЕТО - един "лош" учител на хоризонта!
Господа управници, това да не е килийно училище, та всички ученици да гледат умно и с конски капаци???

очевидно, защото ни харесва. Защото дори и когато не мълчим, ние всъщност не казваме нищо. Ето случая с протестите и новото правителство. Те пак ни го нахакаха, както си знаят, а ние се уморихме да протестраме. пишем си, пишем, пръстите ни Болят от писане, но нищо. Некадърници и посредствени ни управляват и ни учат децата, че и ни се карат на всичкото отгоре. Поздрави, Ице, нещо съм нервна днес!
цитирай
31. makont - Гуенди, дори и тя да му е подчинена, според мен, той ще е един толерантен човек,
15.03.2013 16:55
gwendoline написа:
Пожелавам на директорката един ден на нейното място да седне същия този набеден Различен.

дано седне на нейното място. Това е човек, който умее да комуникира с децата, дори и да се включва в нестандартните им танци, в който закостенелите умове виждат сексуални намеци. Ами ще виждат, те децата ни вече на 12 години стават майки. Кой ги доведе до това дередже. Включително и училището. Нали ги наблюдавам, че са си все същите като от наше време. Любимци са отличниците и другите вълци ги яли. Да не говорим, че нищо не са чували за индиговите деца, за децата ЕМО и т.н. Нестандартен подход трябва. Ако го можеш, можеш го, ако ли не какво правиш там, в училището. Уволняваш тези, които го могат.
цитирай
32. makont - Те това целят, Факти,
15.03.2013 16:58
faktifakti написа:
И после стават послушен народ.

това направиха, но тези малките палавници не са податливи много много на моделиране. Гледам го, синът ми, добре, че аз се премоделирам, за да намеря общ език с него, иначе изключено. Трябва да влезем в тяхната кожа, иначе ги губим. Усмивки!
цитирай
33. makont - Права си Джойс, това исках да кажа,
15.03.2013 17:01
joysii написа:
Директорът, който е уволнил този учител е пълен гьон.
Ако всички учители намираха така общ език с децата, бяха съпричастни с проблемите им и ги обичаха, нашето образование щеше да процъфтява.
Хубав постинг, Маки!

но не би. Ще им махаме с кърпички от летището и ще си бършем сълзите. Аз, дето бях върлият родолюбец и големият син направих всичко възможно да си остане в България, сега съм пречупена и на малкия казвам, вън, върви и живей, тук живот няма, въпреки, че сърцето ми се къса. Жалки картинки. Хубав уикенд, Джойси!
цитирай
34. born - Че танцът си е тъпичък, тъпичък е /от ...
15.03.2013 18:40
Че танцът си е тъпичък, тъпичък е /от висотата на нашите години/. Но щом на дечурлигата им харесва, по-добре е да се кефят с него вместо да се изпребиват по улиците или стадионите или да пафкат хашиш и марихуана. А такива учители, като този е по-добре да преподават на децата, вместо сухи и кухи буквоеди, които не могат да се реализират другаде и да властвуват над някого другиго а тяхното ниво и възраст. Комплексари дал господ, но не е необходимо да издевателствуват и над децата ни .
цитирай
35. gocho52 - В училището,
16.03.2013 14:30
което миналата година по това време напуснах,
се пушеше до главния вход,ученици и учители заедно...
Вече забравих.
цитирай
36. iliada3 - Доста грозен танц и поради тази п...
16.03.2013 17:44
Доста грозен танц и поради тази причина се чудя ,защо един учител трябва да го танцува и то пред учениците си,колкото и да е разкрепостен. и Странен вкус!Знам ,че няма да се хареса казаното и се извинявам на всички иначе мислещи,но не мога да си кривя душата...........
цитирай
37. makont - Хей младежи, я си спомнете ние като играехме "конфу",
16.03.2013 20:34
този танц в тези години си беше направо упадъчен. Първо музиката, после танца. Никой не ни гледаше с добро око. Ах каква двойка по химия ми завъртя една учителка, след една забава в младежкия дом, като видя как играя конфу с бъдещата си половинка. За това сега не трябва да ги съдим, а да ги разбираме, иначе повтаряме миналото си, срещу което толкова се противопоставяме, всъщност. Нека не забравяме, че танцът е СВОБОДА, независимо дали ни харесва на нас или не, дали е естетически издържан според нас, или не. За съжаление времето на Виенския валс отмина. Усмивки и хубав неделен ден!
цитирай
38. evrazol - Не може да съдим преди да сме разбрали. Иначе съдим действието, мвесто мотива.
16.03.2013 20:59
Да осъдиш действието преди да си разбрал смисъла, мотивацията му, е архаично. Бих казал - глупаво. В случая е важно какво е искал да постигне учителя и дали е успял да го постигне. Останалото е без значение.

Смятам, че учител, който може да направи този танц заедно с учениците си, най-лесно може да им създаде вярната представа за стойността на същия този танц. Интелигентността не търси принцип, а смисъл. Науката прави точно обратното. Или поне съвременната наука. Заради това помним интелигентните си учители, които съвсем не са масово явление и никога не са били. Добре е да ги ценим, където ги ива.
цитирай
39. kapricia - :о)))
16.03.2013 21:03
Първо, в България все още те гледат накриво, ако си обичаш работата. Не може така - трябва да ти е гадно, като на шефовете ти. иначе не им е забавно. Знам го от доста твърд челен опит, но не ми се разправя.
Второ, особено когато става дума за ситуацията в училищата, не сме мръднали особено далеч от килийното образование. По-точно от методите на преподаване. Учениците заспиват от скука в клас, а после се чудим защо завършват средно образование без да знаят как да си подпишат СV-то. Докато съществува този закостенял модел на отношение към нуждите, интересите и интелекта на децата ни в училище, така ще е - ще си излизат от училище невежи и незаинтересовани от нищо.
цитирай
40. makont - Да, но те отсъдиха, принудиха го да напусне,
17.03.2013 16:55
evrazol написа:
Да осъдиш действието преди да си разбрал смисъла, мотивацията му, е архаично. Бих казал - глупаво. В случая е важно какво е искал да постигне учителя и дали е успял да го постигне. Останалото е без значение.

Смятам, че учител, който може да направи този танц заедно с учениците си, най-лесно може да им създаде вярната представа за стойността на същия този танц. Интелигентността не търси принцип, а смисъл. Науката прави точно обратното. Или поне съвременната наука. Заради това помним интелигентните си учители, които съвсем не са масово явление и никога не са били. Добре е да ги ценим, където ги ива.

всички знаем как стават тези работи. Аз за това негодувам. Ей така с лека ръка, глупав танц и учителят го няма, без значение всичко останало. Хубав празник!
цитирай
41. makont - А Конфуций е казал, че ако си намериш работа, която да работиш с любов,
17.03.2013 16:58
kapricia написа:
Първо, в България все още те гледат накриво, ако си обичаш работата. Не може така - трябва да ти е гадно, като на шефовете ти. иначе не им е забавно. Знам го от доста твърд челен опит, но не ми се разправя.
Второ, особено когато става дума за ситуацията в училищата, не сме мръднали особено далеч от килийното образование. По-точно от методите на преподаване. Учениците заспиват от скука в клас, а после се чудим защо завършват средно образование без да знаят как да си подпишат СV-то. Докато съществува този закостенял модел на отношение към нуждите, интересите и интелекта на децата ни в училище, така ще е - ще си излизат от училище невежи и незаинтересовани от нищо.

то никога няма да ти се налага да работиш. Е, ние нямаме логика в нищо. Единствената логика е да съсипят българското училище, да направят и учителите и учениците незаинтересовани. Успяха. Хубав празничен ден и нагушкай бебчо!
цитирай
42. razkazvachka - Всеки от нас е участвал в "неприлични" танци или е носил "неприлични" дрехи...
18.03.2013 22:07
защо ние смятаме, че нашето поколение е по-добро от следващото - нали именно нашето поколение сме доказаните некадърници да си изберем депутати за работещ парламент и държавно управление за ефективна държава, нали точно при нашето поколение има просяци и милионери, нали точно при нашето поколение някой отива на центъра на столицата и се самозапалва пред граждани и охрана и няма един да го спре, защото това е мъчително нещо, а не просто шоу... нали точно нашето поколение е на емигрантите и на останалите страхливи, дето си пазели хляба - на какво ние точно ще научим децата - на това ли, че майката и бащата не можели да са приятели с децата си, на това ли, че учителят не може да е приятел с учениците ли си, на това ли - че един танцов израз на освободеност под маска е нещо престъпно - точно това, а не например с благоприличен костюм и вратовръзка да подминаваш просяка и да влезеш като съдия изпълнител да изгониш неплатилите наема и тока... Просто в тоя случай имаме лична разправа на директорица с подчинен. Не я е зачел. И защо ли е трябвало... тя вече не става за нищо. А харлемшейкът, както и онова азиатско дансче като за бебета с памперси - ще минат и ще заминат... ще остане у хлапетата споменът, че вчера са били заедно в училищния двор и им е било по-хубаво, отколкото в часа за Вазов, защото не се намери един българин да преведе вече Под игото на сегашния български, не се осмели нито един да препрочете Българи от старо време и да го каже на езика на децата ни... Нима ще чакаме умрели да гледат децата и внуците ни - отдавна умрели, призраци на хора, лоботомирани пъзливци... Колегата ще се справи. Но мъртвите души, които се опитват да възпитават бъдещето... те са просто призраци и никой няма утре да ги помни.
цитирай
43. makont - Гери, ти си гений, къде се загуби. Много точно казано,
19.03.2013 07:12
razkazvachka написа:
защо ние смятаме, че нашето поколение е по-добро от следващото - нали именно нашето поколение сме доказаните некадърници да си изберем депутати за работещ парламент и държавно управление за ефективна държава, нали точно при нашето поколение има просяци и милионери, нали точно при нашето поколение някой отива на центъра на столицата и се самозапалва пред граждани и охрана и няма един да го спре, защото това е мъчително нещо, а не просто шоу... нали точно нашето поколение е на емигрантите и на останалите страхливи, дето си пазели хляба - на какво ние точно ще научим децата - на това ли, че майката и бащата не можели да са приятели с децата си, на това ли, че учителят не може да е приятел с учениците ли си, на това ли - че един танцов израз на освободеност под маска е нещо престъпно - точно това, а не например с благоприличен костюм и вратовръзка да подминаваш просяка и да влезеш като съдия изпълнител да изгониш неплатилите наема и тока... Просто в тоя случай имаме лична разправа на директорица с подчинен. Не я е зачел. И защо ли е трябвало... тя вече не става за нищо. А харлемшейкът, както и онова азиатско дансче като за бебета с памперси - ще минат и ще заминат... ще остане у хлапетата споменът, че вчера са били заедно в училищния двор и им е било по-хубаво, отколкото в часа за Вазов, защото не се намери един българин да преведе вече Под игото на сегашния български, не се осмели нито един да препрочете Българи от старо време и да го каже на езика на децата ни... Нима ще чакаме умрели да гледат децата и внуците ни - отдавна умрели, призраци на хора, лоботомирани пъзливци... Колегата ще се справи. Но мъртвите души, които се опитват да възпитават бъдещето... те са просто призраци и никой няма утре да ги помни.

аз мога само да се съглася с теб.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: makont
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3046399
Постинги: 148
Коментари: 8110
Гласове: 44538
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930